sobota, 18 grudnia 2010

Papryka faszerowana ziemniakami

Dziś kuchnia bułgarska-pomysł pochodzi z książki Smak podróży. 

Składniki:
  • 6 średnich papryk w trzech kolorach
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka świeżego cząbru
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć. 2/3 ziemniaków ugotować, przetrzeć z solą i czosnkiem, masłem i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i grubo tartą resztą ziemniaków. Wypełnić masą papryki i piec w 160 stopniach przez 20 minut, by się zarumieniły. Posypać cząbrem.

Muszę powiedzieć, że pierwszy raz robiłam takie papryki i jest to dla mnie cudowne odkrycie kulinarne. Będą gościć na moim stole coraz częściej :)  

2 komentarze:

  1. lubię smak faszerowanej papryki, ale w wersji ziemniaczanej jej jeszcze nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę polecam. To ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń